Project Slaap en Dag/Nachtritme

Foto Ellen van de Wouw met ActiWatch

Het project Slaap en Dag/nacht ritme is uitgevoerd door Ellen van de Wouw. Zij is hierbij begeleid door Heleen Evenhuis (promotor) en Michael Echteld (copromotor).

Dit project is onderdeel van het GOUD onderzoek.

Tijdens het GOUD onderzoek zijn het dag/nacht ritme en slaap gemeten met de Actiwatch, een soort horloge wat bewegingsactiviteit meet.Op basis van de hoeveelheid bewegingsactiviteit overdag en ’s nachts kan uitgerekend worden hoe stabiel en hoe gefragmenteerd het dag/nacht ritme is. Op basis van de hoeveelheid bewegingsactiviteit ’s nachts kan onderzocht worden hoeveel iemand slaapt.

De Actiwatch is niet eerder op grote schaal toegepast in onderzoek bij ouderen met een verstandelijke beperking. We wilden daarom eerst onderzoeken hoe de Actiwatch gegevens het beste geanalyseerd konden worden voor deze doelgroep. Daarom hebben we de Actiwatch vergeleken met polysomnografie (gouden standaard slaaponderzoek) bij een klein groepje ouderen met een verstandelijke beperking. De uitkomsten van dit onderzoek zijn erg zinvol geweest om de gegevens die verzameld waren in het GOUD onderzoek verder te analyseren.

In het GOUD onderzoek hebben we het dag/nacht ritme onderzocht, en dit vergeleken met het dag/nacht ritme van ouderen in de algemene populatie (ook door middel van een meting met de Actiwatch). Ook hebben we onderzocht welke factoren specifiek samenhangen met het dag/nacht ritme van ouderen met een verstandelijke beperking.

Daarnaast is er specifiek gekeken naar slaap in de nacht, en hoe vaak slaapproblemen voorkomen.

 

Één reactie op “Project Slaap en Dag/Nachtritme

  1. Wat een verouderde informatie. er wordt gesproken over een afstudeerdatum van 2013? Wat is het vervolg hierop, welke acties worden ondernomen? Alles is erg beknopt en dat vind ik van alle informatie over de onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *