Thessa Hilgenkamp

Foto Thessa Hilgenkamp

Thessa Hilgenkamp is bewegingswetenschapper en op 9 mei 2012 gepromoveerd met het proefschrift “Physical activity and fitness in older adults with intellectual disabilities“ binnen de GOUD-studie. Samen met Dederieke Festen vormt zij het Management Team van de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten.

Thessa is enthousiast voorstander van beweging voor iedereen, maar voor mensen met een verstandelijke beperking in het bijzonder. Haar interesse gaat ook uit naar het vertalen van onderzoeksresultaten naar zorgverleners of andere professionals in het zorggebied.

Haar verbondenheid met de zorg maakt het gemakkelijk om in samenspraak met de zorgprofessionals te werken aan zorgvernieuwing. Tot 1 juli 2015 werkte Thessa deels bij zorgorganisatie Abrona, waar ze betrokken was bij de wetenschappelijke ontwikkeling van diverse disciplines van behandelaren en op allerlei manieren een aanjager was voor het stimuleren van meer bewegen en een gezonde leefstijl van cliënten.

Thessa heeft een Marie Curie International Outgoing Fellowship ontvangen in het Europese FP7 programma, waarmee ze 2 jaar onderzoek gaat doen naar potentiële fysiologische beperkingen om lichamelijk actief te zijn. Hiervoor zal zij vanaf 1 juli 2015 een jaar onderzoek doen bij prof. Fernhall van de University of Illinois in Chicago, naar de autonome regulatie van de fysiologische inspanningsreactie van mensen met een verstandelijke beperking. Daarna volgt een jaar bij het Erasmus MC, waarin zij zal onderzoeken of gewoon wandelen meer energie kost door aan andere motoriek bij mensen met een verstandelijke beperking, waardoor activiteiten zwaarder zouden kunnen zijn dan verwacht.

Publicaties: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=hilgenkamp+t

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *