ADESS

De Angst, Depressie En Stemming Schaal (ADESS) is de Nederlandse vertaling van de Anxiety, Depression And Mood Scale. De Anxiety, Depression And Mood Scale (ADAMS) is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Anna Esbensen en haar collega’s met als doel het meten van depressie en angst bij volwassenen met een verstandelijke beperking. De ADESS wordt ingevuld door derden, bijvoorbeeld begeleiding, familie, etc. Het instrument heeft een focus op gedrag, omdat gedrag observeerbaar is door derden. De ontwikkelaars van de ADAMS hebben ervoor gekozen één instrument te ontwikkelen voor depressie en angst, omdat zij een gezamenlijk onderliggend kenmerk van negatieve affectiviteit hebben. Daarnaast komen depressie en angst vaak samen voor.

Bij de Nederlandse vertaling is ook een handleiding ontwikkeld waarin de toepassingsmogelijkheden van de ADESS worden omschreven. Daarnaast wordt het verrichte onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit gepresenteerd en worden normgroepen omschreven.

U kunt de ADESS, inclusief handleiding opvragen via h.hermans@amarant.nl. Vermeld hierbij uw naam, discipline, (zorg)organisatie en met welk doel u de ADESS wilt gebruiken.

Één reactie op “ADESS

  1. Geachte heer, mevrouw Hermans,

    Ik ben een student op het Arcus college te Heerlen en doe de opleiding Maatschappelijke zorg, specifieke doelgroepen. Voor een schoolopdracht moet ik een casus uitwerken of een depressieve, licht verstandelijk beperkte man. Via een leraar kwam ik terecht op de website onbeperktgezond.nl. Omdat ik deze casus zoveel mogelijk wil uitwerken, is mijn vraag of ik een ADESS zou mogen inzien en deze mag gebruiken voor de opdracht.

    Ik kijk uit naar uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Melanie van Biezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *