Mylène Böhmer

Mylène Böhmer (2)

Mylène Böhmer is afgestudeerd in de Klinische Neuropsychologie en sinds januari 2015 werkzaam als promovendus bij de afdeling GVG. In Bright onderzoekt zij het effect van licht op slaap en gezondheid bij ouderen met een verstandelijke beperking. Het Bright-onderzoek is een samenwerking tussen de GVG, zorgorganisatie Middin en Technische Universiteit Eindhoven.

 

Uit GOUD bleek dat slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of slaaptekort, komen veel voor bij de ouderen met een verstandelijke beperking. Deze slaapproblemen kunnen andere gezondheidsklachten als somberheid en overgewicht veroorzaken. Voor gezonde slaap en een gezond dag-nachtritme is blootstelling aan licht heel belangrijk.  Daarom richt Bright zich op de relatie tussen licht, slaap en gezondheid bij ouderen met een verstandelijke beperking. Het Bright-onderzoek richt zich op de volgende vragen:

  • Wat is er uit de literatuur reeds bekend over de relatie tussen lichtblootstelling en gezondheid in de algemene populatie en ouderen met een verstandelijke beperking?
  • Komen de slaapproblemen bij ouderen met een verstandelijke beperking vaker voor dan bij ouderen uit de algemene populatie? En zijn de slaapproblemen ernstiger dan bij ouderen uit de algemene populatie?
  • Aan hoeveel licht worden ouderen met een verstandelijke beperking gedurende de dag blootgesteld? En wat is de relatie tussen deze lichtblootstelling en het slaap-waakritme, slaap en gezondheid?
  • Is  innovatieve verlichting effectief in het verbeteren van het dag-nachtritme, slaap en slaapproblemen bij ouderen met een verstandelijke beperking?

Om de laatste vraag te beantwoorden heeft zorgorganisatie Middin op een aantal woningen voor mensen met een verstandelijke beperking innovatieve verlichting geplaatst. Deze verlichting bootst het opkomen en ondergaan van de zon na. In het onderzoek wordt gekeken of deze verlichting de slaap en gezondheid van ouderen met een verstandelijke beperking verbeterd.

De resultaten van het Bright-onderzoek worden in de tweede helft van 2019 verwacht.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Mylène Böhmer via m.bohmer@erasmusmc.nl