Project Depressie, Angst en Cognitie

Foto Heidi Hermans met tissues

In het GOUD onderzoek hebben we bij 990 ouderen met een verstandelijke beperking onderzocht hoe vaak symptomen van depressie en angst voorkomen en hoe vaak een depressieve stoornis of een angststoornis voorkomt. Ook hebben we onderzocht of dit samenhangt met bijvoorbeeld leeftijd, chronische ziekten of life events (ingrijpende gebeurtenissen zoals overlijden van een dierbare of verandering van werk).

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat één op de zes ouderen met een verstandelijke beperking een verhoogd aantal symptomen van depressie of angst heeft. Daarnaast lijken de ouderen met deze symptomen meer life events te hebben meegemaakt in het voorgaande jaar.
Eén op de dertien ouderen heeft een klinische depressie, wat vijf keer zo veel is als in de algemene oudere populatie.De onderzochte ouderen met een depressie kunnen minder goed voor zichzelf zorgen en hebben vaker chronische ziekten dan onderzochte ouderen zonder depressie. Daarentegen heeft ruim één op de 25 onderzochte personen een angststoornis, wat minder vaak is dan in de algemene oudere populatie.
Bij meer dan de helft van de deelnemers met een depressieve of angststoornis was deze nog niet eerder herkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *